Istoria Reiki
În mod tradiţional informaţiile se transmit verbal de la maestru la discipol şi se oferă puţine informaţii în scris. Istoria Reiki se bazează în general pe transmiterea orală a informaţiilor apărând astfel mai multe versiuni: istoria Reiki documentată şi “legenda” Reiki în varianta prezentată de doamna Takata. Informaţiile de mai jos sunt extrase din cartea "Reiki, Universul te iubeşte" autor Simon Enikὅ.
Chiar dacă în majoritatea culturilor străvechi au existat practici de vindecare cu mâinile, Reiki a fost elaborat de către sensei Mikao Usui, care a studiat diferite practici şi discipline orientale. Trecând prin multe experienţe, Usui şi-a descoperit scopul vieţii, de a fi “în stare de pace totală”. Pentru aceasta a meditat inclusiv pe muntele Kurama, aflat la 12 km de Kyoto. În martie 1922, după meditaţia de 21 de zile de pe Muntele Kurama, Mikao Usui întemeiază organizaţia USUI REIKI RYOHO Gakkai.
În 1923, la cutremurul de la Tokyo, Usui şi discipolii săi ajută victimele cutremurului. Astfel, Usui şi Reiki devin cunoscuţi. Ofiţerii din marina japoneză află despre Reiki şi Usui, invitându-l pe acesta să le predea Reiki. Mulţi ofiţeri au devenit practicanţi Reiki.
În 1927, Gakkai construieşte monumentul funerar a lui Mikao Usui la Tokyo, în districtul Tojotama. Ea funcţionează şi în prezent, fiind o organizaţie cu acces limitat şi cu un număr restrâns de membri.
Mikao Usui a predat cele 5 principii Reiki (Gokai) valabile pentru toţi practicanţii Reiki:
Doar astăzi nu mă enervez!
Doar astăzi nu mă stresez!
Azi îmi respect părinţii, profesorii şi pe cei mai în vârstă!
Azi îmi câştig pâinea prin muncă cinstită!
Azi simt respect şi dragoste faţă de tot ce este viu!
Chujiro Hayashi, fost ofiţer de marină şi medic militar, absolvent al Academiei Navale Japoneze, s-a întâlnit cu Reiki prin Amiralul Taketomi care era discipolul lui Usui. În anul 1925 Hayashi l-a întâlnit pe Mikao Usui. Anumite versiuni din istoria Reiki menţionează că Usui l-a rugat pe Hayashi, acesta fiind medic, să efectueze cercetări cu privire la Reiki şi să dezvolte tehnica şi practica Reiki. După moartea lui Usui, Hayashi a ieşit din Gakkai şi a format institutul Hayashi Reiki Kenkyukai, unde şi-a continuat activitatea de cercetare.
Doamna Takata a povestit că C. Hayashi a deschis o clinică unde practicanţii Reiki lucrau, în grup, ca voluntari, timp de un an, tratând pacienţii ce erau găzduiţi în clinică. Aceasta era practica obligatorie pentru trecerea la un nivel avansat în Reiki (Okuden). La această clinică a ajuns ca pacientă şi Hawayo Takata, în 1935.
Hawayo Takata s-a născut în 24 decembrie 1900 în insula Kauai, în Hawaii. Având probleme de sănătate, a plecat din Hawaii la Tokyo, unde s-a internat pentru o intervenţie chirurgicală. Înainte de pregătirile pentru operaţie a discutat cu medicul chirurg dacă poate fi evitată operaţia. Acesta i-a recomandat clinica lui Hayashi unde doamna Takata s-a însănătoşit după câteva luni.
Văzând binefacerile acestei tehnici, a dorit să înveţe Reiki. A rămas la clinică pentru instruire timp de un an. În 1937 a obţinut gradul II şi s-a întors în Hawaii, în Kauai, unde şi-a deschis o clinică pentru practica Reiki. În 1938 Chujiro Hayashi a vizitat-o în Hawaii, a stat şase luni, şi, văzând rezultatele obţinute de ea, i-a acordat gradul de maestru în data de 21 februarie 1938.
Doamna Takata este considerată fondatoarea Reiki-ului Occidental şi datorită ei Reiki a devenit cunoscut în SUA în condiţii istorice potrivnice, în care Japonia şi SUA erau în conflict. Ea începea cursurile Reiki prin prezentarea energiei Universului, pe care o definea ca o energie infinită, ca o forţă venită de la Sursă/ Creator care ne înconjoară peste tot. A denumit această metodă USUI SHIKI RYOHO. Hawayo Takata a ţinut cursuri Reiki timp de peste 40 de ani, în S.U.A. şi Canada, iar în ultimii ani de viaţă a instruit 22 de maeştri.